Председателят на партията обясни, че постигнатите резултати на парламентарните избори били далеч от желаните

Ръководството на НДСВ начело с председателя Христина Христова подаде оставка. Това стана на 22 юни на заседание на Националния съвет на партията в София.


Резултатите, които постигнахме на предсрочните парламентарни избори са далеч от желаните и затова всички от ръководството на партията подаваме оставките си на форума, на който това трябва да стане според мен, а именно Националния съвет”, обясни Христина Христова. 


Тя подчерта, че подаването на оставки не означава абдикиране на отговорност и че работата по обединяване на център-дясното пространство ще продължи до провеждането на конгрес за избор на нов председател на НДСВ.


Националният съвет на НДСВ гласува двама нови членове за попълване на състава на Политическия съвет – Деница Димитрова от Варна и Петко Добрев от Силистра, допълни Христина Христова.


Политическият съвет прие и позиция във връзка с актуалната политическа ситуация в страната. В декларацията на НДСВ се дават конкретни предложения за промяна на Изборния кодекс като въвеждане на задължителното гласуване, електронното гласуване, преференциалното гласуване и други мерки, чрез които изборният процес да бъде по-прозрачен и демократичен.


НДСВ алармира отново, че правителството и подкрепящото го "мнозинство" са изчерпали кредита си на доверие


„Губи се време, подменят се приоритетите, наблюдаваме нови и нови кадрови решения, които са истинска провокация срещу здравия разум на хората и чувството им за справедливост. Мерките, които предлага правителството на този етап, са палиативни, без ясни източници на финансиране. Единственото положително нещо в обществения живот напоследък е успешното доизграждане на гражданското общество и самосъзнанието на българите като равноправни участници в обществените процеси”, се казва още в позицията на партията.