Той призна отново, че назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС е било грешка

Категорична подкрепа получи Сергей Станишев от Партията на европейските социалисти, която проведе своя висш съвет в София. Очаквано, протестите срещу правителството бяха в центъра на дискусиите и изказванията на форума.


И пред европейските си съпартийци Сергей Станишев призна, че с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС управляващите са допуснали грешка:


Ние сме другари. Всеки може да направи грешка. Ние споделяме нашите грешки, коригираме ги. Това става в България сега.”


Като основна причина за многохилядните протести обаче лидерът на БСП посочи други, отминали явления:


След 3,5 години авторитарен режим парата излезе през февруари. Хората излязоха не само заради високите сметки, но и заради дълбокото чувство за несправедливост. След години потискане, тези протести изригнаха. Няма да сведем глава пред политическите интереси, няма да позволим на хаоса да победи.”


Сергей Станишев получи разбиране, дори повече.


„Не са много европейските лидери, които са толкова силни, че да признаят публично – „да, направих грешка”. Това показва мъжество, това показва, че си широко скроен човек, че не се мислиш винаги за прав. Това е силният лидер, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.


Така европейските социалисти сметнаха казуса „Пеевски” за приключен.


След импровизирано интервю пък премиерът Пламен Орешарски се определи като социалист.


Пред форума Орешарски отново разказа приоритетите на кабинета си за спасяване на икономиката и държавността. И сподели, че на неговото правителство се паднали „може би най-трудните 100 дни”.


„Правителството беше трудно избрано, поискаха ми оставката още от първите дни, искат я и сега”, отбеляза още Орешарски.


Червеният съвет си постави за цел спечелването на европейските избори догодина. И три задачи за след това – осветляване на парите в офшорни зони, преборване на младежката безработица, реиндустриализация на Европа.


„Аз искам друг ЕС. Този нито е социален, нито е справедлив”, коментира по време на срещата Мартин Шулц.


Той вероятно ще бъде номинацията на ПЕС за председател на Европейската комисия.

 

Междувременно, Бойко Борисов също се срещна с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Пред него лидерът на ГЕРБ заяви, че ще се върне в Парламента само ако Сергей Станишев му се извини. По повод протестите в страната той коментира още, че ако е на мястото на Сергей Станишев и Пламен Орешарски отдавна да е подал оставка. Повече по темата четете ТУК.

 


Повече гледайте във видеото.