Според Цветлин Йовчев исканията на протестиращите били в плана „Орешарски”

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който тази сутрин беше в сградата на парламента, но си тръгна, отхвърли възможността кабинетът „Орешарски” да подаде оставка.

 

Тази сутрин сградата на народното събрание беше обградена от протестиращи, които изчакваха депутатите да дойдат на работа. Народните представители, които се явиха в парламента, обаче не съставиха кворум и заседанието беше разпуснато. 

 

Заместник-председателят на НС Мая Манолова се опита да влезе в диалог с протестиращите, но беше освиркана. 

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев от своя страна заяви пред журналисти, че исканията на протестиращите са в плана „Орешарски”.

 

„В момента оставката на правителството не стои на дневен ред. Една прибързана оставка може да доведе държавата до хаос”, заяви Цветлин Йовчев.


Вътрешният министър беше категоричен, че полицаите правят всичко възможно да не се стигне до сблъсъци. Той отчете помощта на протестиращите, които посочват провокаторите и така спомагат за мирното провеждане на протестите.


Полицията не е на вътрешния министър или на премиера - тя е на хората”, посочи още вътрешният министър.


Междувременно от синдикалната организация в МВР предупредиха, че заради продължаващите протести има риск полицаите в София да изчерпат допустимия лимит за извънреден труд, а по закон след това те нямат право да продължат да работят. Обмисля се възможност в градовете с продължаващи протести да бъдат командировани служители от други места.