Протестиращи прескочиха загражденията пред парламента

В 28-ия ден на протести напрежението отново ескалира. Недоволните от управлението на страната промениха маршрута си в столицата, а малко по-късно група участници в антиправителствения протест се опитаха да премахнат част от загражденията около сградата на Народното събрание и да преминат зад тях.

 

Един от демонстрантите бе задържан и отведен от полицаите, срещу които полетяха кутийки от бира на фона на редовните за протеста възгласи „Оставка”. По-късно стана ясно, че има още един задържан.

 

Ситуацията постепенно се успокои. Никой от протестиращите не направи опит да се добере до сградата на законодателния орган, а някои от тях помогнаха на полицаите да възстановят загражденията.

 

Вечерта на столичния протест беше белязана от още инциденти. Автомобил налетя на двама мъже и дете при светофара с бул. „Дондуков“. За щастие сериозни наранявания нямаше. Органите на реда разследват причините за случилото се. Според МВР колата навлязла в района преди той да бъде отцепен.

 

След като се събраха на пл. „Независимост”, протестиращите се насочиха към парламента. По пътя група демонстранти се опитаха да влязат в Ботаническата градина на Софийския университет, но полицията успя да спре повечето от тях.

 

Напрежение и леки сблъсъци с полицията имаше и в района на паметника „Левски”. Пострада кафенето на Журналистическия факултет, след като протестиращите счупиха един от прозорците.

 

Няколко протестиращи срещу кабинета "Орешарски" бяха задържани тази сутрин по време на редовната акция "На кафе пред парламента", след като десетина души прескочиха загражденията на Народното събрание.