На последния лот от магистралата ще се работи и в събота, и в неделя

Последният участък от магистрала „Тракия” ще бъде открит официално в понеделник”. Така отговори на призивите на опозицията за пускането на пътя до южното ни Черноморие, премиерът Пламен Орешарски. 

 

„За да стане това, трябва да се отстранят някои технически проблеми по трасето и да се получи официалният строителен акт”, добави премиерът. 

 

От ГЕРБ контрираха, че магистралата е напълно готова и че не бива да се спира свободното преминаване в събота и неделя в разгара на летния сезон. 

 

Според бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, правителството бави откриването по формални причини, като например заради липсата на "тунел за костенурки" под трасето на пътя.

 

По завършването на отсечката ще се работи и през двата почивни дни, стана ясно по време на представянето на отчета за свършената работа в първия месец на правителството.

 

Последният лот на магистрала „Тракия” ще бъде открит на 15 юли, каза в „Здравей, България” тази сутрин и транспортният министър Данаил Папазов.

 

Как да пусна магистрала 'Тракия' без разрешение”, попита риторично депутатите Орешарски и добави, че по завършването на магистралата се бърза много.

 

Междувременно от Министерството на регионалното развитие на свой ред съобщиха, че разрешението за ползване на най-новата отсечка ще бъде издадено в понеделник.

 

„На 11 юли 2013 г. Държавната приемателна комисия започна работата си по приемането на последната отсечка на автомагистрала ‘Тракия’ – п.в. Зимница - Карнобат. До момента в ДНСК не са представени съставен от комисията протокол образец 16 и придружаващите го документи. Въз основа на тези документи може да бъде издадено разрешение за ползване на участъка. Това е официалният документ, с който се въвежда в експлоатация участъкът от АМ ‘Тракия’,” уточняват от пресцентъра на МРРБ.

 

В свое изявление, разпространено тази сутрин, бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова Орешарски да пусне незабавно магистралата до Черноморието, като обвини управляващите, че при готов последен лот бавят откриването, за да изчакат завръщането на строителния министър Десислава Терзиева от Брюксел.