Според обвинението автомобилът не е бил пропуснат от протестиращите

От прокуратурата поискаха от Столичната община и от СДВР обяснения защо една от линейките е закъсняла с 12 минути. Според обвинението автомобилът не е бил пропуснат от протестиращите. Гледната точка на Бърза помощ и на здравното министерство обаче е на категорично обратна позиция - линейките не са закъснели. 

 

Здравният министър Таня Андреева поиска справка за движението на линейките още в нощта на катастрофата. Тя е категорична - забавяне не е имало. От Бърза помощ също обясниха, че не е имало забавяне.  

 

„Аз не знам как прокуратурата го е установила, но аз го установявам на нашия екран, където по минута на всеки сто метра по сателита се вижда как се движи линейката. С протестиращите не  сме имали проблеми”, каза Пламен Паликарски, началник отделение в ЦСМП. 

 

Златко Иванов шофира една от линейките в злополучната нощ. Той разказа, че до „Орлов мост” са ги пуснали, след това не. „Имаше много хора. Полицаите трябваше да съдействат”, сподели той.  

 

24-годишната Пламена Димитрова е била сред протестиращите в сряда вечерта, когато става катастрофата на Цариградско шосе. „Бях на отсечката между Софийски университет и „Орлов мост”. Чух сирена. Всички хора се мръднаха със скоростта, с която могат да осъзнаят, че нещо се случва и трябва да направят път. Тя продължи, не се движеше с висока скорост, но никой не я е забавял, никой не я е спирал”, разказа Пламена. 

 

От ръководството на Спешна помощ обясниха, че други две линейките са били пуснати да минат през „Орлов мост” от протестиращите

 

Здравният министър Таня Андреева няма отговор на въпроса защо позициите на обвинението и тези на здравните власти се разминават, затова ще поиска среща с главния прокурор.