Над 14 българи загинаха по пътищата в страната само за последните 4 дни

Над 14 българи загинаха по пътищата в страната само за последните 4 дни. Десетки са тежко ранените с опасност за живота. Именно през летните месеци стават най-много катастрофи, напомниха от „Пътна полиция”. Според експертите причината за увеличаването на инцидентите са високите температури и приповдигнатото ваканционно настроение, в комбинация с алкохол. 


Пикът на пътните инциденти е през месеците юли, август и септември. Тогава трафикът се увеличава в пъти, а с това и грешките, които правят шофьорите. 


Най-често хората зад волана губят контрол над автомобила, когато пътуват на дълги разстояния, без да са отпочинали достатъчно добре


Статистиката доказва, че често инцидентите са заради рискови изпреварвания, провокирани от по-бавно движещи се автомобили или от нежеланието на шофьора да спазва ограниченията на скоростта.


През летните месеци се увеличава и броят на хората, които карат след употреба на алкохол или без шофьорски книжки. 


И няколко съвета – шофьорите трябва да са спали поне 8 часа преди дълъг път. Добре е да се пътува възможно най-рано, когато още е хладно и да се кара с позволената от закона скорост. Особено внимание шофьорите трябва да имат по пътя за Гърция, през Кресненското дефиле, където често се изкушават да изпреварват, без да имат видимост. Опасности по магистралите пък създават шофьори, които се движат с много висока скорост. 


Експертите припомнят също, че дори да се движим с превишена скорост, в крайна сметка ще стигнем едва с няколко минути по-бързо от останалите. 

 

Защо шофьорите сядат на волана, след като са пили алкохол - това е тема на една от дискусиите утре сутрин, 15 юли, в „Здравей, България”

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

NovaNews.bg ви пита в новата си анкета - "Ще спрат ли по-строгите санкции убийците на пътя?", вашия глас може да дадете ТУК.