Те настояват съоръжението да бъде изместено и за запазването на плажа Паша дере

Със скандал започна общественото обсъждане на екологичната оценка на проекта "Южен поток" във Варна. Недоволни граждани от местностите до трасето на газопровода бойкотираха обсъждането. Те настояват съоръжението да бъде изместено и да има по-високи гаранции за вредното влияние на шума и за запазването на плажа Паша дере.


Основните притеснения на хората са шумът над нормата, влиянието на инфразвука от компресорите на газопровода, запазването на плажа Паша дере и на защитените зони, през които минава съоръжението.


„Мен ме учудва много кой е решил тези тръби да излизат на Паша дере, на границите на град Варна едва ли не, разбирате ли? Кой е решил това нещо?! Защо не си направите компресорната станция във вътрешността на страната, където няма да засегнете нито населението на град Варна и ще бъде възможно да е на по-голямо отстояние от жилищни райони?”, попита д-р Радослав Минков.


„Технологично е необходимо площадката на "Южен поток" да бъде разположена на брега”, оправда се проектантът Валентин Станчев.


Проектантите успокояват, че целият проект ще е съобразен с българското законодателство, а нормите в нашата страна за шума и отстоянието дори били по-строги от тези в Европа.


Недоволните са категорични, че отстоянието на тръбите на газопоровода от домовете им ще е едва 2 километра, а не 11 км., както е посоченото в проекта. В засегнатите местности около Галата постоянно живеят над 11 000 души, върху които ще има ежедневно инфразвуково въздействие.


Становищата от обсъждането отиват за разглеждане в екоминистерството.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова