Филип Златанов е обвинен в длъжностно престъпление

Прокуратурата направи скандални разкрития в Комисията за установяване на конфликт на интереси. Шефът на комисията изпълнявал политически поръчки за това „кого да удари и кого да оправи”. По този начин, според прокуратурата, е оказван натиск и са били шантажирани политици и общественици. Филип Златанов вече е с повдигнато обвинение за престъпление по служба. Кой е поръчителят – прокуратурата все още не казва.

 

В първия епизод от разследването срещу Златанов прокурорите извадиха на показ личния му бележник, в който той е записвал всички инструкции, които му е давала жена с инициали И.Ф. По думите на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, Златанов е изпълнявал дадената му директива – „удар, оправяне, забавяне на някои преписки, дори укриване на преписки. Всичко това действително се е случило.

 

Филип Златанов е начело на Комисията за конфликт на интереси от средата на 2011 година. За поста той беше предложен от ГЕРБ, а презентацията му в парламента тогава изнесе депутатът Искра Фидосова. Сарафов каза още, че освен, че е установен човекът, който е давал нареждания, е установено много повече, но не пожела да разкрие подробности.

 

Засега ясно е единствено кои са политиците, за които Филип Златанов е получавал поръчки.Първият е президентът Росен Плевнелиев. „На една от страниците виждате какво е написано – „Плевнелиев – недопустимо да стане известно”… Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен да не се качва в интернет, няма санкция по закон...”

 

Вторият основен герой в тефтера на Филип Златанов е бившият финансов съветник на президента – Димана Ранкова. Тя е била проверявана в периода, когато Плевнелиев я взима в екипа си.

 

Шефът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е получавал инструкции и как да завършат проверките срещу екс депутата от ГЕРБ Емил Димитров, както и проверките на бившия шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев по време на февруарските протести:

 

Да се изкарат хората от улиците – на 19.02” (Това е в деня на оставката на кабинета). „08.03.2013 - ЕД – ще се удари депутата след около месец и половина, вече не е фактор в ГЕРБ”, гласят записите на Златанов. На 3 април излиза решението му за конфликт на интереси. Срокът е спазван стриктно.

 

Подробности за разкритията на държавното обвинение ще научите от видеото.