На помощ бяха извикани и специалисти от Челопеч

Подпочвени води затрудняват операцията по издирването на останалите под земята двама миньори в мина Ораново. Водата пречи на спасителите да се придвижват. 

 

Тази вечер ще бъде направен и трети контролиран взрив, който да разбие препречилата се скала.

 

На помощ дойдоха и специалисти от Челопеч, които да консултират спасителната операция.

 

Целта на петимата мъже е да намерят най-подходящия начин за напредване в тунела, който води към останалите под земята Николай Михайлов и Иван Лазаров. Оказва се обаче, че освен ръчно, няма как да продължи операцията, защото теренът е сложен, глината изключително лепкава, а водата вече е стигнала до коленете на спасителите. 

 

За последната нощ са прокопани едва 5 метра, но остават още 25 до мястото, където се предполага, че се намират двамата миньори.

 

Опитите на спасителите да стигнат до затрупаните миньориМалко след 13:00 часа на мястото на инцидента пристигна и военен хеликоптер, който достави две помпи за изтегляне на калта от рудника, предаде БГНЕС. Очаква се с тях да се разчистят последните метри кал в галериите на 300 м под земята с цел спасяване на затрупаните миньори, заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.

 

"Не вярвам да има оцелели, тъй като там температурата е 45-50 градуса, а те вече трети ден са без вода. Мястото на аварията е известно с това, че е винаги под вода", заяви бившият миньор Борислав Дурлюнски.

 

"Не се знае дали кислорода, пуснат по тръби в мините достига до двамата миньори, затрупани от калната маса. Засега не се говори за затваряне на рудника. Това е едно от основните препитания в Симитли никой от миньорите не иска да коментира случилото се”, предаде репортер на Нова телевизия.

 

От хората екип на телевизията разбра, че има свлачище в близост до Ораново, което може да отнесе къщите на хората. Според тях това е в резултат на неукрепените стени на мината.

 

Продължава да е неизвестна съдбата на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов, и двамата от село Крупник, община Симитли. При срутването на кална маса в мината загинаха двама от миньорите. Вчера село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години.