„Специализираните екипи все още са до 26-я метър на тунела”, обяснява областният управител

„Бавно напредва операцията по изваждането на затрупаните миньори в рудник Ораново. Затруднена е операцията, защото калта в рудника пречи на екипите за работят. Това съобщи областният управител на Благоевград Муса Палев, цитиран от агенция „Фокус”.


„Специализираните екипи все още са до 26-я метър на тунела, където се намира последната машина за копаене. Тези машини са разположени през 30 метра”, обяснява още Палев.


Припомняме, че пети ден продължават спасителните действия по издирването на двамата затрупани миньори в рудник Ораново край Симитли. Инцидентът, при който загинаха двама от миньорите в рудника и други двама техни колеги остаха под калната маса, стана във вторник сутринта.


35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов все още се издирват от спасителните екипи. Те подават и въздух до затрупаните галерии, но дали той достига до двамата миньори, никой не може да каже с категоричност.


Спасителите не могат да разчитат на друга техника и отстраняват глината с ръце, кофи и лопати, при трудно поносима влага и горещина. В четвъртък бяха доставени две мощни помпи от Марица Изток, които да изсмукват калта.


В петък собственикът на рудник Ораново пернишкият бизнесмен Красимир Михайлов се появи в мините. Преди това той бе разпитан в полицията. По думите му ще бъдат отпуснати по 50 000 лева на семействата на двамата загинали миньори.