Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси е обвинен в престъпление по служба

Софийският апелативен съд потвърди отстраняването на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. На него му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба. Златанов бе отстранен от поста от Софийския градски съд в четвъртък.

 

Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението им и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките са част от констатираните нарушения, съобщиха зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.- градският прокурор Роман Василев, цитирани от БГНЕС. Сарафов обяви, че са иззели тефтер, в който Златанов е отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

 

Стана ясно също, че президентът Росен Плевнелиев е сред лицата, които фигурират най-често в тях. Обвинителите обаче не посочиха дали като засегнато лице, или като източник на директиви. Иначе прокуратурата има яснота за това кой е поръчителят, но той остана неназован.

 

Тефтерът със записките на Златанов съдържаше указания и бележки, включително за това кой да бъде „ударен”, които самият той определи като драсканици. В него се срещаха и инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., за които бившият председател на КПУКИ заяви, че не помни на кои имена съответстват.

 

Въпреки че не идентифицира себе си с инициалите И.Ф., депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова напусна партийното ръководство и поиска от лидера на бившите управляващи Бойко Борисов да бъде освободена и от Народното събрание.