От действащите депутати с държавна охрана са Борисов, Цветанов и Станишев

Националната служба за охрана продължава да пази почетния председател на ДПС Ахмед Доган, макар той вече да не е депутат. Това става ясно от официална справка, предоставена на Нова телевизия по Закона за достъп до обществена информация. От действащите народни представители с държавна охрана са Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Сергей Станишев.


Според правилата на НСО политически лидери, редови депутати и частни лица нямат право на държавна охрана. Такава обаче може да им бъде осигурена с нарочно решение на Министерския съвет. Ако се прецени, че има достатъчно сериозни заплахи за сигурността им. Именно такъв е случаят с Ахмед Доган, който от години е сред най-пазените политически първенци.


Любопитен момент е, че неговата охрана е подновена на 15 март т.г. Така излиза, че едно от последните решения на кабинета „Борисов” е било отново да се осигурят държавни гардове на Доган за сметка на данъкоплатците.


От пролетта с охранител се движи и новият лидер на ДПС Лютви Местан. За разлика от бившия председател обаче той решил сам да се погрижи за сигурността си. Местан обясни, че не е питал службите за сигурност има ли заплахи за живота му. Но заобиколи въпроса по какви причини е наел охранител.


Припомняме, че Лютви Местан оглави ДПС след партийната конференция през януари, на която Ахмед Доган бе зрелищно нападнат с газов пистолет от Октай Енимехмедов. Тогава новият председател заяви, че не ползва охрана и не смята да го прави.


Лидерът на ДПС добави, че ако обстоятелствата го принудят, ще потърси услугите на НСО. От тях отдавна се ползва Бойко Борисов, който има това право като бивш премиер. Неговата охрана също е подновена през март тази година – малко след като подаде оставката на правителството си.


От НСО отказват да съобщят колко гардове се грижат за сигурността на Борисов. Видимо обаче са много. Държавна тайна е и колко струват охраняваните политици на данъкоплатците. Сред тях е и бившият премиер Сергей Станишев, който от години се движи с бодигард и кола на НСО.


Значително по-пазен от него продължава да бъде бившият вътрешен министър и настоящ редови депутат Цветан Цветанов. Неговата охрана също е по изключение и също с решение на Министерския съвет. А какви точно заплахи има срещу всяко едно от тези лица, НСО не разкрива, тъй като това се води класифицирана информация.


Лидерът на РЗС Яне Янев и бившият депутат от БСП Румен Петков вече нямат охрана от НСО. Тя е била свалена през юни. Пак оттогава държавните гардове не пазят и председателя на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева.


Повече по темата гледайте във видеото.