Напрежението ескалира, след като недоволните граждани блокираха депутатите в Народното събрание

40-ти ден в София се провеждат антиправителствени протести. Недоволните традиционно се събират пред сградата на Министерския съвет.


В 19:00 часа на площад „Независимост” имаше много малко хора, а движението по него не беше блокирано. Колите могат да преминават спокойно.


Пред Народното събрание днес се провежда Комисия за актуализация на Бюджет 2013, затова по-голяма част от протестиращите бяха в района на парламента.


Сутринта голяма част от протестиращите не можаха да влязат във Военния клуб, където Вивиан Рединг изнасяше реч. Не всички от множеството обаче знаеха защо протеста се е преместил там. Протестиращите изгониха група мускулести момчета, които обявиха да провокатори.


От групата от около 40-тина момчета петима бяха прибрани в първо РПУ за снемане на самоличност. Сред тях бяха и случайно попаднали двалма работници от близък строеж.


Тъй като днес се навършват 40 дни от началото на протестите, недоволните от кабинета на Пламен Орешарски направиха символично бдение в името на управляващите пред храм-паметник „Александър Невски”. Те държаха черни чадъри, балони, нарисуван кръст, както и лозунг, на който пишеше „Тъжен помен”. Някои от протестиращите носеха свещи и цветя и се бяха покрили с черни була.

 

Протестиращите блокираха депутатите в парламентаОколо 19:30 часа протестиращите обиколиха сградата откъм паметника на Цар Освободител и от към храм-паметник "Св. Александър Невски". След края на заседанието на комисиите протестиращи се опитаха да спрат депутатски коли, при което се намеси полицията.

 

Служителите дори направиха кордон, за да спрат хората, а протестиращите се блъскаха в тях. Откъм улица "Париж" има сериозно полицейско присъствие. По-късно полицаите не разрешиха на депутати, представители на синдикатите и работодателити, както и на медиите да напуснат сградата на парламента, заради блокадата на протестиращите отвън.

 

Пред Народното събрание пристигна автобус и кола на жандармерията, вероятно за да изведат депутатите и журналистите от сградата. Протестиращите хвърлят бутилки към автобуса, а полицаите се опитват да ги избутат. Не се знае дали има ранени. 

 

Хората сядат на заемята, за да спрат кордона и автобусът с депутатите, които се опитват да излязат от периметъра за сигурност.

 

Сблъсъци между жандармерия и протестиращи има зад сградата на Народното събрание. Жандармерията си преправя път сред протестиращите хора, за да извози депутатите от парламента. Хората замерят автобуса с камъни. 

 

По непотвърдена информация в автобуса няма депутати. Те са били изкарани от друг вход на парламента.

 

Повече по темата гледайте във видеото.