Това написа евродепутатът в свой статус в социалната мрежа Фейсбук

"С извинение към милионите, гласували преди два месеца, трябват нови избори" - това написа в свой статус във Фейсбук евродепутатът от "Коалиция за България" Ивайло Калфин.

 

По думите му нов вот ще даде възможност да се чуят аргументите. "Стига на избирателите, които не са на жълтите павета, да не им писна от агресия и купени избори", допълва той.

 

Евродепутатът прави аналогия с 1997 година: "През 1997 г. го палеха (*бел.ред. парламента). Днес замеряха полицаи и депутати с камъни. Лесно е да се скриеш зад анонимни "провокатори". Само че доколкото те не са идентифицирани и неутрализирани, протестът носи отговорност за действията си. Парламентът е институция. В нея мнозинствата се менят често по волята на гражданите. Но институцията остава. Тези,които палят парламента, не носят демокрация".

 

Калфин пише още, че е очаквал протестите достигнат до крайности и насилие. Той отбелязва, че по този начин парламент не може да работи дълго "по няколко причини, като нито една от тях не е свързана с агресията на протестиращите. Да, агресия, защото да окупираш държавна институция и арестът на депутати и граждани в нея не може да се нарече по друг начин. В политиката важи принципът, че силата на аргументите не може да се замени със силата на мускулите. Не ми липсват мускули, но винаги съм отстоявал каузи с аргументи".

 

Пред Нова телевизия Калфин коментира, че има доста причини парламентът да не може да работи както трябва и сред тях са изборните резултати и отказът на ГЕРБ да влезе в парламента.

 

"При парламент, в който мнозинството зависи от доброто желание на г-н Сидеров и „Атака”, много трудно може да се провежда някаква политика", заяви Калфин.

 

Според него обаче не е редно да има избори още през есента, а трябва да се обявят с европейските през май.

 

„Няма страна, която с 5 правителства може да даде това на гражданите, което те очакват от нея”, заяви Калфин. „До края на годината трябва да се договорят 15 милиарда евро с ЕС. Ако има веднага избори, ще се лишим от голяма част от тези средства”.

 

Калфин защити актуализацията на бюджета.