Очаква плодове да започнат да получават и по-малките деца в детските градини

Отпускането на помощи на дете да се обвърже с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини и в училищата. Изключение ще се прави, ако това е невъзможно поради здравословното състояние на детето. Това се очаква да реши правителството с промени в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.

 

Към молба-декларацията за отпускане на помощта ще трябва да се прилага удостоверение за записването на детето в подготвителна предучилищна група. Предвижда се при отсъствия повече от 3 дни, без уважителни причини, месечната помощ за съответния месец да не се изплаща.

 

До момента помощи получават онези семейства, чиито деца ходят редовно на училище. Сега това се обвързва и с предучилищното обучение, тъй като и то стана задължително.


Другото решение, което се очаква да бъде взето на днешното правителствено заседание е плодове да получават вече и по-малките деца в детските градини – тези които са в 1-ва и 2-ра група. 


Към момента няма информация министрите да обсъждат актуализацията на бюджета на редовното заседание. 


На 15-и август ще се проведе национален съвет за тристранно сътрудничество. На него ще участват и работодателите. В „Държавен вестник” вече е публикувано решението, с което отпадна задължението работодателите да подават декларации за това какво притежават. Припомняме ви – тази промяна предизвика тяхното недоволство и от няколко месеца те не участваха в тристранки. Утре те ще обсъдят актуализацията на бюджета. Веднага след това бюджетът ще бъде обсъден на бюджетна комисия и в петък ще се гласува в парламента.