Заупокойна света литургия бе отслужена в катедралата "Успение Богородично"

Днес се навършват 40 дни от смъртта на варненския митрополит Кирил. Заупокойна света литургия  беше отслужена във варненската катедрала "Успение Богородично" от временния наместник на епархията Доростолският митрополит Амвросий.

 

Десетки варненци също дойдоха да почетат паметта на владиката. Веднага след това беше отслужена и панихида.

 

Митрополит Амвросий коментира ревизията, която започна в епархията след смъртта на варненския владика и уволнената служителка Тони Добрева.

 

Ревизия в истинския смисъл на думата няма... Бъдете великодушни, не очерняйте един човек, който е сред вас. На мен ми е предоставен ревизионен доклад, а не акт. В закона е разписано, че той няма никакви правни последствия”, каза Доростолският митрополит. „Молете се, който дойде за нов Варненски и Великопреславаски митрополит да продължи делото на дядо Кирил. Не е въпросът в това какъв ще бъде човекът, а де не лежи на лаврите митрополитски, а да работи за Бога и хората”.

 

Междувременно стана ясно, че скъпият часовник на пловдивския митрополит Николай вече е притежание на църковното настоятелство на храма “Света Марина“. След дълги размисли, дядо Николай решил да отложи втория търг за ценната вещ, която му е подарена от известен бизнесмен.

 

Митрополитът сметнал, че с луксозния часовник може да се разпорежда настоятелството и да го продаде, когато храмът има нужда. Часовникът на владиката бе обявен на публичен търг, след като църквата „Света Марина“ изпита затруднение да плати януарската си сметка за ток от близо 3 000 лева. Първоначалната тръжна цена на часовника бе 11 600 лева, но на наддаването не се яви нито един кандидат-купувач и търгът бе отменен.    

 

Църковното бижу е херметично, от неръждаема стомана и 18-каратово жълто злато. Херметизацията го предпазва от прах, удар, вода и налягане. Навиването е автоматично, а стъклото е от сапфирен кристал и е устойчиво на надраскване.