Вижте какво съветват още пожарникарите

Газовите бутилки и уредите на газ пропан-бутан са опасни и изискват повишено внимание. Какви са правилата при работа с тях? Ето основните съвети на пожарникарите:

 

Не трябва да пълним газовите бутилки на бензиностанциите и газ станциите. Вкъщи или в кухнята на заведението бутилката не трябва да се нагрява над 40 градуса, заради опасност от експлозия.

 

Вентилацията в помещения с газови бутилки трябва да е в долната част, тъй като газът е по-тежък от въздуха. В една стая може да има не повече от 2 бутилки - една работна и една резервна.

 

Газовата бутилка може да е опасна, ако се държи в близост до запалими предмети, предупреждават пожарникарите.

 

Според специалистите бутилката не трябва да се обръща надолу или да се оставя в легнало положение. Не бива да я търкаляме.

 

Изключително опасно е да проверяваме дали изтича газ със запалка или кибрит. Или пък да пушим цигара, когато сменяме бутилката.

 

Газовата бутилка трябва да е на разстояние минимум 1 метър от отоплителни радиатори, на метър и половина от съоръжения със скрит пламък и на 5 метра от камини и пещи.

 

Ако усетим изтичане на газ, веднага трябва да проветрим помещението и всички помещения под нивото на бутилката. И най-вече трябва да внимаваме с цигарите.

 

Контролът по използването на газови бутилки и уреди се осъществява от пожарникарите и инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.