Тежка катастрофа отложи официалната церемония по откриване на отсечката

Движението по новия участък, който свързва Околовръстния път на София с автомагистрала „Хемус”, беше пуснато, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежка верижна катастрофа на пътен възел „Яна” по-рано днес накара властите да отложат официалната церемония по откриването на отсечката.

 

Новият автомагистрален участък удължава „Хемус” с близо 9 км. Отсечката е една от най-натоварените с над 6 млн. преминаващи автомобила годишно. Най-потърпевши от трафика досега бяха жителите на Горни Богров, където колите се движеха буквално на метри от къщите на хората.

 

Проектът за важната връзка на столицата с магистрала „Хемус” е бил готов още през 1977 г., но строителството е замразено за повече от 20 години. Новоизграденият участък струва близо 40 млн. лева, осигурени от бюджета и Кохезионния фонд на Евросъюза.

 

Протоерей Йоан, който отслужи водосвет за здраве на строители и шофьори, пожела разумно и безопасно пътуване по републиканската пътна мрежа.

 

Двама души загинаха при днешната катастрофа, а петима ранени бяха откарани в болница. Инцидентът предизвика километрични задръствания по обходните маршрути.

 

Бившият премиер Бойко Борисов, който призова новата връзка да бъде пусната още вчера, за да се облекчи трафика в летния сезон, поиска оставка на регионалния министър Десислава Терзиева и правителството на премиера Пламен Орешарски. По думите му прокуратурата трябва да се самосезира заради „престъпното нехайство” на строителния министър, с оглед на днешната катастрофа.