Очаква се предложенията да минат през Министерски съвет през следващата седмица

Правителството иска чрез промени в Закона за обществените поръчки да се осигури работа на предприятията за хора с увреждания. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БТА. Очаква се предложенията да минат през Министерски съвет през следващата седмица.


След промените в закона, възложителите ще се задължат да обявяват поръчката за стоки по член 16 от ЗОП само за специализирани предприятия. Така други лица няма да могат да участват в процедурата като изпълнители. Изключение ще се прави само, ако първата процедурата е неуспешна.


Оказва се, че фирмите на хора с увреждания поемат много малка част от обществените поръчки. През 2008 г. в 25 процедури са сключени договори за 14,3 млн. лева, през 2001 г. тези предприятия не са реализирали нито един договор.


През тази година са сключени договори за 458 000 лева. В Агенцията за обществените поръчки документи за участие са подали 26 от общо 129 предприятия. От кандидатите за участие в обществените поръчки само две са били организации на хората с увреждания, сочат данни на агенцията.


Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев подчерта, че само десетина хиляди хора с увреждания успяват да си намерят работа, което е около 6% от общия им брой в страната.


„С промяната се надяваме голяма част от специализираните предприятия да имат достъп и да заработят в добър режим с подкрепата на обществените поръчки”, посочи още Даниела Бобева.