Помощите ще бъдат и за всички деца, а не само за най–бедните семейства

Помощите за всяко дете да се увеличат с 15 лева, планират от БСП. Заявката на социалистите е  всички деца в България до завършване на средно образование да получават по 50 лева  вместо 35 лева. 


Другата промяна - помощите ще бъдат за всички деца, не само за най–бедните семейства. Според изчисления на експерти от Института за пазарна икономика, това ще увеличи разходите в бюджета с половин милиард лева


От БСП ще обсъдят с Министерството на финансите и социалната комисия предложението за увеличение на детските до 50 лева. Сега от тази помощ се възползват около 80% от децата.


„Една от задачите, която беше и в предизборната платформа на левицата, беше да се увеличи размерът на заплащаните детски и да се премахне подоходният критерий, тоест да има възможност всички, които имат деца да получават тези средства, без значение от дохода, който получават. Разбира се, това ще бъде елемент, който трябва да бъде вместен в една реална макроикономическа рамка и в една рамка на разходите на 2014 година”, обясни зам.-председателят на "Коалиция за България" - Димчо Михалевски.


Според Явор Алексиев от Института за пазарна икономика тези пари означават нов дълг.  


„Остава въпросът какъв е смисълът да взимаш от всички и да даваш на всички”, отбеляза той.


Сметките на икономистите показват, че за да се дадат детски за всички, всяка година ще са нужни 300-400 милиона лева. Ако се запази прагът, ще са нужни допълнително 151 милиона.


По-добрият вариант, според Института за пазарна икономика, бил да се ограничат още повече онези, които получават детски. Това означава например, помощта да се обвърже не просто с ходенето на училище, а с успеха на децата.

 

Позицията на ГЕРБ ще намерите ТУК.


Още по темата гледайте във видеото.