Разсекретените справки на българското разузнаване и контраразузнаване относно шийтската организация са около 50

Какво са знаели службите на бившата Държавна сигурност за Хизбулла и имала ли е организацията дейност на наша територия?

 

Когато това се случи много хора насочиха пръст срещу Хизбулла. Атентатът породи много въпроси, а не даде почти никакви отговори. Това ни провокира да проучим откога българската държава е запозната с Хизбулла. Потърсихме отговор в миналото. В разсекретените архиви на Държавна сигурност.

 

Хизбулла е създадена през 1982 година с цел да се бори с израелската окупация на Южен Ливан. Спроред доц. Костадин Грозев, това прави Хизбулла национално-освободително движение в очите на тогавашните източни тайни служби. И тъй като тези движения са били с анти западна насоченост, обяснява доц. Грозев, никой от социалистическия лагер не се е чувствал застрашен. Включително и България. 

 

Разсекретените от този период справки на българското разузнаване и контраразузнаване относно шийтската организация, са около 50. Най-силно впечатлиние прави справка от юли 1988 година, която докладва за отвличенето в Ливан на 4 съветски дипломати и убийството на един от тях. Според справката - дело на Хизбулла. Доц. Грозев тълкува този акт като първия сблъсък между Хизбулла и социалистическия блок.

 

Опасенията на ДС се засилват още повече след един от процесите, които разтърсват България. Така наречения "възродителен".

 

Следващата седмица от "Събуди се" отново ще надникнем  в разсекретените архиви на Държавна сигурност. Този път ще проверим какво е било мястото на атентатите станали в България по времето именно на Възродителния процес

 

Репортер: Ева Костова