Решението не е окончателно, Обама ще търси подкрепа в двете камари на Конгреса

САЩ ще предприемат военни действия срещу Сирия

 

Американският президент Барак Обама оябви, че Съединените щати ще предприемат военни действия срещу стратегически обекти в Сирия. Началото може да бъде дадено утре, след седмица или след месец, допълни той и уточни, че решението му не е окончателно и ще търси подкрепа в двете камари на Конгреса.

 

Вашингтон има доказателства, че сирийското правителство е отговорно за най-тежката атака с химическо оръжие през 21-ви век, поясни държавният глава. Той беше категоричен, че е готов да предприеме действия и без съгласието на Съвета за сигурност на ООН. Решението на Барак Обама да забави военната операция ще окуражи силите на президента Башар Асад, реагираха сирийски опозиционни групировки. Говорител на Сирийската национална коалиция нарече това „провал на лидерството” от страна на Съединените щати. В същото време руският президент Владимир Путин настоя Вашингтон да представи пред ООН доказателства, че сирийският режим е използвал химическо оръжие.

 

Ако изборите бяха днес

 

Ако изборите бяха днес, БСП щеше е първа политическа сила, изпреварвайки ГЕРБ с 3%. Това показва последното изследване на обществените нагласи, проведено от Алфа рисърч. Според резултатите от анкетата, БСП получава около 18% от гласовете, а ГЕРБ около 15%. Като трета политическа сила се оформя Реформаторският блок, който привлича подкрепата на 7.6% от избирателите, следвани от ДПС с традиционните за тях около 6%. Атака губи подкрепа и спада до 1.5% от гласовете, показва изследването на Алфа рисърч. 

 

 

Общо 6 акта от Инспекцията по труда за взривовете на пропан-бутан край с. Езерово

 

6 акта са съставени на фирма Газтрейд от Инспекцията по труда заради двете цистерни с пропан-бутан, които се взривиха край село Езерово близо до Варна. Глобите, които очакват фирмата, са от 1 500 до 15 хиляди лева. Открити са редица нарушения в изпълнението на работата от служителите и във воденето на документацията. Това съобщи за Нова шефът на инспекцията във Варна – Иван Иванов. Той отказа повече подробности заради следствието. Управителят на фирмата – Пламен Стоянов, който получи 25% изгаряния при взрива, все още е на лечение във военноморската болница. При тежкия инцидент почина 60-годишен служител на фирмата, а седем пожарникари пострадаха с различна степен на изгаряния.

 

Бившият президент Нелсън Мандела е изписан от болница

 

Бившият президент на Южноафриканската република Нелсън Мандела беше изписан от болницата в Претория. Той ще остане в дома си в Йоханесбург, където ще продължи лечението си. За него ще се грижи същият медицински екип, който се грижи за него от приемането му в здравното заведение през юни заради инфекция на белите дробове. Заболяването му е в резултат на туберкулоза, с която той се е заразил по време на 27-годишния си престой в затвора. В изявление на болницата се казва, че състоянието на 95-годишният Мандела остава критично и от време на време е нестабилно. Първият демократично избран президент на ЮАР ще бъде приет обратно в болницата, ако се наложи, съобщиха медиците.