Осигурителният институт няма да инициира промяна в тази посока

„В НОИ не е разработван проект и не възнамеряваме да инициираме предложение за намаляване на срока, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство. Това е извън нашите компетенции”, заяви в предаването „Здравей, България” управителят на НОИ Бисер Петков.

 

Той припомни, че през 2011 г. се удължи срокът за изчисление на обезщетенията за майчинството, за безработица, за временна нетрудоспособност, а от 2012 г. имаше ново удължаване на срока с още 6 месеца. 

 

„Целта на тези законовите мерките беше да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават”, обясни Петков. По думите му НОИ няма да инициира промяна в тази посока. 

 

Що се отнася до пенсиите, той заяви, че в краткосрочен план няма опасност осигурителният институт да остане без пари, за да ги изплаща. В момента разходи за пенсии са в рамките на планираните. 

 

Според шефа на НОИ е възможно възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме ретроспективен подход. Възможно е и да се предприеме и проспективен подход, тоест възрастта да се обвърже с прогнозната продължителност на живота на хората в пенсионна възраст.

 

„Тези въпроси изискат сериозен дебат”, заяви шефът на НОИ. 

 

За реформата "Дянков", Петков коментира, че от осигурителният институт са оповестявали финансовите ефекти от увеличението на възрастта и стажа с по 4 месеца от 2012 г. 

 

"Това са по-малко новоотпуснати пенсии и 35 милиона по-малко разходи за 2012 година. Очакванията ни за ефекта от увеличаването на възрастта и стажа е, че те ще доведат до ново понижение на броя на отпуснатите пенсии и намаляване на разходите за пенсии”, заяви Петков. 

 

По думите му да се постигне идеална ситуация е трудно, защото възрастта на хората расте, а прогнозите на Евростат и други институции са, че този процес ще продължи и това променя пропорциите на разходите и води до необходимост от увеличаване на възрастта за пенсиониране.

 

Целия разговор гледайте във видеото!