Ще следваме благоразумните политики, които сме заявили, каза премиерът в парламента

Министър-председателят Пламен Орешарски коментира от парламентарна трибуна вота на недоверие към неговия кабинет, който беше внесен от опозицията. Дебатът по него започна, след като ръководството на парламента преброи депутатите и отчете кворум, въпреки че народните представители на ГЕРБ не се бяха регистрирали в електронната система на законодателния орган.

 

„С определен интерес се запознах с писмените мотиви за вота”, заяви от трибуната Орешарски, който заедно с това отчетете и разминаване между тях и действителността. Той призова вносителите му от ГЕРБ да критикуват изпълнителната власт, когато тя допусне грешки. „А ние ще направим всичко възможно да следваме благоразумните политики, които сме заявили”, обеща Орешарски, според когото мотивите на опозицията се базират на неверни и неточни аргументи.

 

Премиерът на програмното правителство, подкрепено от БСП и ДПС, отхвърли упреците на бившите управляващи, че днес са поставени на риск стабилността и бъдещето на страната: „Мисля, че се обърква адресатът. Това беше вярно за последните четири години”, заяви той, като отбеляза, че в последните месеци се възпрепятстват активно всички усилия за възстановяване, включително чрез насърчаване на антиправителствените протести.

 

Пламен Орешарски обеща управляващите да коригират политиките, които нанасят щети на социално-икономическото състояние на страната и беше категоричен, че няма да поддържа финансова дисциплина, ако това е за сметка на неплащане на задълженията на държавата към бизнеса.

 

Орешарски обърна внимание на посочените в мотивите към вота кадрови промени на висши държавни служители, които според ГЕРБ блокирали държавната администрация, като заяви, че не познава по-блокирала администрация от тази, която е заварил при встъпването си в длъжност.

 

Премиерът не подмина и упреците по отношение на създаването на Министерството на инвестиционното проектиране, конкретния повод за вота на недоверие, като попита на кого не е ясно каква политика ще изпълнява министерството. Пред депутатите Пламен Орешарски посочи, че устройственото планиране на територията, строителният контрол, кадастърът и геодезията са направления, в които досега политиките не са били адекватни. Той отхвърли обвиненията, че за министерството се харчат милиони, без то да работи, като посочи, че целият му щат е за сметка на съкращения в други министерства.

 

Готов съм да дебатирам всеки вот на недоверие, с тези или други мотиви”, заяви Орешарски на пресконференция след изказването си в пленарна зала. Министър-председателят отново заяви, че няма намерение да подава оставка, защото има подкрепата на две политически сили в парламента

 

„Възгласите „Оставка”, с които беше посрещнат в залата, Орешарски коментира с нервната обстановка в страната. Той обаче допълни, че по-голямата нервност пречи на всички.