Макрорамката на бюджета е готова, обяви министър-председателят

Премиерът Пламен Орешарски пое ангажимент правителството да насърчи създаването на нови индустриални предприятия, включително във високотехнологичните сектори. На среща с над 150 кметове от цялата страна във Враца премиерът подчерта, че нуждата от нова индустриална политика не е българска приумица, а се усеща в цяла Европа, където последните няколко десетилетие акцентът беше поставен върху сектора на услугите.

 

„На вчерашния Съвет по конкурентоспособност темите, които са разисквани и които касаят конкурентоспособността на европейските икономики в много голяма степен припокриват стопанската политика на настоящия кабинет, в това число реиндустриализацията”, заяви Орешарски, цитиран от БГНЕС. „Що се отнася конкретно до българската действителност, многократно съм заявявал, че там където е възможно ще стимулираме действащите предприятия от сферата на индустрията”.

 

Пред премиера бяха поставени проблеми, свързани с инфраструктурата, безработицата, престъпността. Според Пламен Орешарски най-важно е подобряването на социалния и инвестиционен климат в страната.

 

През последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са имали планове до този момент, но по една или друга причина са ги отложили”, каза Орешарски. „Авторитетни външни инвеститори отново потърсиха контакти. Това е обнадеждаващ сигнал. Надяваме се, че с нашите политики ще развием тази тенденция и ще утвърдим страната като място, в което отново може да се инвестира и да се прави бизнес”.

 

От изказването на Орешарски стана ясно, че е готова макрорамката на бюджета, „но практиката досега показва, че до края на октомври има възможности за корекции и доуточнявания. След като мине през Министерски съвет възможностите са по-малки и обикновено в парламента се правят по-малки корекции”.

 

На срещата с представителите на местната власт министър-председателят заяви, че още от следващата година ще се предприемат действия за развитието на Северозападна България, като фокусът бъде поставен върху оперативните програми, свързани касаят регионалното развитие. В конференцията се включи и лидерът на социалистите Сергей Станишев.