Заявката бе дадена от финансовия министър по време на работна среща с кметове

Повишаване на минималната работна заплата, на парите за отглеждане на дете и по-малък бюджетен дефицит – това са основните приоритети за Бюджета за следващата година.


Заявката бе дадена от финансовия министър Петър Чобанов по време на работна среща с кметове от цялата страна във Враца. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че Левицата ще настоява майчинските да станат 340 лева от началото на следващата година.


Повече пари за потребление у хората и по-малък дефицит – това е основния стремеж за Бюджет 2014-та. Трябва да се направи така, че да се рестартира икономическия растеж, категоричен е финансовият министър.


Предстои замразяване на възрастта за пенсиониране. От БСП зе зарекоха да се изработи балансирано по-устойчив модел на пенсионната система и редица други приоритети. Сред тях е и майчинството да се увеличи на 340 лв- още от 1-ви януари.


Минималната работна заплата през 2014-та също има шансове да се покачи. Според финансовия министър и икономиката, и бюджетът могат да си позволят това. Очаква се икономическият растеж догодина да стигне 1.8%. Това ще бъде осигурено с промените в законите за обществените поръчки, срещу монополите и чрез подобряване на бизнес средата.


На срещата, организирана във Враца с над 150 кметове от страната стана ясно, че общините имат неразплатени дейности общо за 150 милиона лева.


При подготовката на бюджет 2014 ще се направят първи стъпки към възстановяване на едно по-сериозно и справедливо финансиране.


За най-бедния регион в Европа – Северозападна България правителството е направило предложение за обща интегрирана инициатива за развитие, което да осигури възстановяване и съживяване на областите Враца, Видин и Монтана.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Румяна Попова