Причина за промените са зачестилите катастрофи, причинени от неопитни водачи

Нова поправка в Закона за движение по пътищата обмислят от БСП, съобщава „Стандарт”. Тя ще забрани на шофьорите със стаж до 3 години да карат по магистралите.

 

Ако промяната стане факт, младите шофьори ще трябва да ползват обходни маршрути. Реформите ще се обсъждат на 20-и октомври, а над закона работят депутатите от БСП Татяна Буруджиева и Георги Свиленски. Друга промяна, която ще бъде обсъждана, е забраната водачите, които са изкарали току-що книжка, да шофират след 22:00, поне в рамките на първите три до шест месеца.

 

Причина за мерките са зачестилите катастрофи, предизвикани от млади и неопитни шофьори. Шефът на Съюза на автомобилистите в България Георги Янакиев обаче заяви, че предложението младите шофьори да нямат право да карат по магистралите е дискриминиращо.

 

Освен това, новият законопроект предвижда драстично вдигане на глобите за нарушения на пътя - за преминаване на червено тя да бъде от 100 лв. на 1000 лева, а шофирането след употреба на алкохол да се наказва с отнемане на книжката за половин или една година. На наказание ще подлежи и собственикът на колата, ако я е предоставил на човек, консумирал алкохол.

 

Целта е да бъде написан изцяло нов Закон за движение по пътищата, тъй като сегашният е променян 49 пъти и вече е неефективен”, коментира Татяна Буруджиева.

 

До края на месеца от БСП ще започнат дискусии за всички текстове. Целта е хората да приемат законопроекта, преди да бъде гласуван в зала и да се спазват европейските правила на поведение по шосетата”, пък допълни заместник-шефът на транспортната комисия Георги Свиленски.