Хората в Омуртаг се вдигнаха на протест и окупираха общината

Продължава протестът на хората в Омуртаг срещу водния режим. От кризисния щаб уверяват, че утре вечер ще има вода за няколко часа. Заради проблемите тази сутрин общината в Омуртаг осъмна под блокада. Хората се заканват да започнат да блокират и пътищата в региона.

 

В 7 часа сутринта десетки местни жители се събраха на протест пред сградата на общината. Проблемът с водата в Омуртаг е от години. Последните седмици безводието е пълно, като хората са без вода вече десет дни. Нервите им не издържат и те окупират общината. 

 

„Дошли сме, защото Омуртаг се намира в тежко положение. Справяме се с подръчни средства, с водоноски. Последните дни напрежението се покачва, не допускаме служителите на общината на работа”, каза един от протестиращите. По думите му кметът и общинският съвет нямат вина за водната криза. „Водопроводът е тежко амортизиран, не е поддържан качествено от ВиК дружеството”, добавя той.

 

Водопроводът, който може да спаси положението, е даден на прокуратурата. Налага се държавата да отпусне 4 милиона лева, за да се довърши първият му етап, а след това да се започне вторият и евентуално хората ще имат вода догодина. 

 

„Искаме логично обяснение на ситуацията”, каза един от жителите на града. „Готвим и се къпем с минерална вода”, споделя пък една майка. 

 

Омуртаг без водаХората в Омуртаг са на предела на силите си. Заради липсата на вода децата от махалата вече не ходят на училище, разказват събралите се до водоноската.

 

Положението във всички квартали е драматично, особено за самотните възрастни хора. От ВиК обаче отвръщат, че не са спирали да ремонтират остарелия водопроводЗа хората от Омуртаг обаче ежедневието без вода става все по-тежкоКметът алармирал за проблема регионалното министерство. За ремонтите обаче са нужни милиони левове.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Искра Урумова