Предложението включва горна граница на наказателните лихви и таксите за кредитополучателите

Парламентът да сложи таван на лихвите върху отпусканите бързи кредити. Това препоръчаха от Българската народна банка след оплаквания за злоупотреби от фирми, които отпускат такива заеми.


Заради подобни случаи, за които вече ви разказахме в „Здравей, България”, прокуратурата изиска от централната банка данни за това дали тези дружества изпълняват коректно своите задължения.


До 25 октомври Българската народна банка трябва да отговори на прокуратурата как контролира фирмите, които отпускат бързи кредити. Сега обаче БНБ единствено регистрира тези дружества – без те да попадат под строгия лицензионен режим, на който са подложени банките.


От Централната банка предлагат да се сложи горна граница на наказателните лихви и таксите, които плащат кредитополучателите.


„Ефектът ще е такъв, че ако фирмата надхвърли този таван може да се помисли, че извършва лихварство. Това трябва да е уредено, така че да бъде наказуемо”, обяснява Цветан Гунев – подуправител на БНБ.


Промените, които ще трябва да ограничат злоупотребите при теглени на бързи заеми, ще са готови още преди приемането на бюджета за следващата година.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Темата за бързите кредити тръгна от разследване на "Здравей, България". Утре сутрин в студиото ще можете да чуете и гледната точка на прокуратурата, която се самосезира след нашите репортажи.