Независимо от мотивите и епохите, площадът си остава мястото на недоволството срещу статуквото

Площад "Тянанмън" отново е във фокуса на китайската вселена. За разлика от преди близо четвърт век, когато стана символ на желанието на китайците за политическа и социално-икономическа промяна, този път се превръща в нещо като мини "граунд зиро", резултат от стремежите на малцинствата в етнически пъстрата Народна република към нещо повече от автономия… По обяд в понеделник джип помете тълпата пред главния вход на музейния комплекс на Забранения град, истински символ - през епохи и обществени строеве - на величието на доминиращата Далечния изток цивилизация. Автомобилът налетя върху пешеходците на централния пекински площад и избухна в пламъци. Загинаха петима души, включително трима в колата и двама туристи. Ранени бяха близо 40 души.  

 

Ужасна катастрофа или политически акт

 

Първоначалната официална версия беше, че става въпрос просто за трагичен инцидент. Още преди тя да е поставена под съмнение обаче впечатление направи подозрителното поведение на властите. Районът бе отцепен в широк периметър, вън от който останаха любопитните камери и микрофони на журналистите.

 

Не закъсня и прокрадналата се през цензурата информация, че следователите всъщност са на мнение, че иде реч за предварително планиран самоубийствен атентат - в огъня изгоряха шофьорът на автомобила и двама негови спътници. Освен това преди да се възпламени (факт, който не се обяснява лесно с инцидент), джипът заобиколил една от полицейските бариери, изминал близо 500 метра по площада, събирайки по пътя пешеходци, преди да се вреже в тълпата и да бъде обхванат от пламъци.

 

В посока на тезата за умишлено нападение тежи и това, че целта е доста символична. В буквален и в преносен смисъл, "Тянанмън" е в сърцето на китайската държава. В близост до Забранения град, символ на древно имперско величие, се намират съвременните символи на държавността - тук са сградите на ключови управленски и административни органи, а над опожарения до парадния вход автомобил виси портретът на Мао Дзедун, създателят на КНР.  

 

Главните заподозрени - местни мюсюлмани

 

В часовете след трагедията стана ясно, че полицията проверява столичните хотели в търсене на информация за подозрителни лица, интересува се и от регистрационните номера на няколко автомобила, а по улиците на Пекин се появиха и пропускателни пунктове. Беше разпространена информация, че органите на реда искат да знаят повече за две лица, чиито имена, издават малцинствен произход.

 

Смята се, че двамата заподозрени са от Синдзян-Уйгурският автономен регион в Северозападен Китай, в който живеят групи с различен етнически произход, но преобладаващо мюсюлманско вероизповедание. Впоследствие се оказа, че там е регистриран и джипът, с който е извършено предполагаемото нападение. На територията на региона действат сепаратистки и ислямистки движения, някои от които Пекин смята за терористични и обвинява за ред антиправителствени акции и то не само от местен характер.

 

В този ред на мисли, спомняте ли си за сблъсъците в Урумчи между уйгурите и китайците хан през лятото на 2009 г. Двете групи са най-многолюдните в размирния регион, но уйгурите са повече (46%) от ханците (39%). Дом на множество етнически групи - освен тези две, още - казахи, таджики, киргизи, монголци - най-голямата китайска провинция си остава територия най-вече на тюркските народи, изповядващи исляма, които живеят в държава, доминирана от малко по-различна култура. За това свидетелства както някогашното й наименование Китайски Туркестан, така и името на водещото радикално сепаратистко движение на уйгурите – "Ислямско движение на Източен Туркестан".

 

В понеделник "Тянанмън" стана сцената, от която уйгурските сепаратисти (вероятно те) отново припомниха за себе си и своите настроения. И така площадът, независимо от мотивите на онзи, който иска да каже нещо на властите в Китай и времената, в които го прави, си остава мястото, където недоволството среща статуквото в Народната република.

 

Автор: Любомир Тасев