Малкият Марио, който спаси паднало дете от скалите в града, предпочете да остане при братята си

Героят Марио от Белоградчик, който спаси паднало дете от скалите в града, отказа образование в школата на футболен клуб „Левски“ в София.

 

Във всеки удобен момент Марио не пропуска да излезе на игрището пред дома за изоставени деца, за да поиграе с топката. Често си спомня и за самия инцидент. „Хукнах да ги спасявам, след това като мина време, осъзнах, че съм рискувал своя живот за друг”, казва малкият герой.

 

След инцидента вниманието към момчето е огромно, но според директора на дома Емилия Григорова, той никога не се е чувствал герой. „За мен Марио си е Марио. Мисля, че и за децата той си остава същият. Много ми стана драго един ден като го видях до най-малкото му братче и му помагаше да си напише домашното. За мен това пак е един вид геройска постъпка”, споделя тя.

 

За Марио братята му са най-важното нещо в живота му. Заради тях отказва да постъпи в школата на футболен клуб „Левски” и да следва мечтата си да стане професионален футболист.

 

„Трудно ще ми е да се отделя от братята ми, не искам да се отделям от тях. За мен те са голямо нещо. Ще играя в градовете, не чак от толкова известните отбори. Тръгва се от малките отбори, след това се стига по-нагоре“, казва Марио.

 

Най-големият от четиримата братя, Любомир, живее в преходно жилище към дома за изоставени деца в Белоградчик. Според него решението на Марио е грешно. „Има качества и можеше да се развива в спорта, казва той.

 

Предложението от „Левски” не било единственото към малкия герой. Марио и братята му получили много подаръци, ходили дори и на почивка на море. „Помогнаха не само на мен, а и на целия дом. Помогнаха с отопление, с дрехи и с много други неща”, добавя момчето.

 

В дома за деца, лишени от родителска грижа в Белоградчик, живеят 34 момичета и момчета. В преходното жилище в същата сграда има още осем деца. Средствата за издръжка идват предимно от дарения, които след постъпката на Марио се увеличили. „Благодарение на даренията, които получихме през тази година и в началото на годината, сега успяхме да осигурим гориво за коледните и новогодишните празници, а след Нова година, както се казва, нов късмет”, казва директорката Емилия Григорова.

 

Според директора на преходното жилище Николай Николов децата, лишени от родителски грижи, заслужават  по-голяма възможност за развитие и подкрепа. И с геройството си Марио го доказва. „Те са деца, които усещат нещата и са много сплотени, при тях няма "аз имам, а ти нямаш". При тях всичко се разменя, не само братята, но и другите деца. При децата няма завист и користни мисли, защото ако един има нещо за храна, дава веднага на останалите“, заявява той.

 

А Марио е запомнил и още един голям урок: „Доброто винаги се отплаща с добро”.

 

Репортер: Биляна Борисова