Доставките по газопровода ще намалят цената за България, увери Алексей Милер

Днес започваме строителството на българския участък от газопровода "Южен поток", заяви след срещата си с премиера Пламен Орешарски председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер. Шефът на руския енергиен монополист определи старта на проекта като знаменито събитие. Българският министър-председател нарече старта условен.

 

"Южен поток" е най-важният елемент от енергийната сигурност на цяла Европа, каза още Милер, цитиран от БГНЕС. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, аргументира се той.

 

По думите на руския представител доставките по "Южен поток" ще намалят цената на газа за България, защото синьото гориво ще достига директно нашата страна.

 

Първата доставка на газ по "Южен поток" ще бъде през декември 2015 г., прогнозира Алексей Милер.

 

В продължилата повече от очакваното българо-руска среща в Министерския съвет участваха още енергийните министри на двете страни.

 

Последната визита на шефа на "Газпром" у нас беше през юли. Тогава Алексей Милер искаше да получи уверение, че няма да има забавяне на изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток". По план първата копка на наша територия трябва да се случи до края на годината.