Депутатите от „Коалиция за България” подкрепиха искането на ДПС да сезира КС

Мораториумът за земята отива в съда. Депутатите от „Коалиция за България” събраха необходимите подписи, които не достигаха на ДПС, за да сезира Конституционния съд за удължаването на забраната за продажба на земя на чужденци. 

 

Още преди седмица ДПС обяви, че ще атакува решението на парламента да удължи мораториума. Депутатите на Движението обаче са 36, а за да сезират съда, са нужни 48 подписа на народни представители.

 

 С подкрепата, която идва от социалистите, мораториумът вече може да бъде атакуван. 

 

Удължаването на забраната противоречи на договора ни за присъединяване към ЕС, където е записано, че мораториумът пада в края на тази година.

 

„Важно е това сезиране на Конституционния съд, още повече, че имаме Договор за присъединяване към ЕС, в който ясно е казано, че преходният ни период за забрана за закупуване на българска земя е седем години и той изтича в края на 2013 г. Всяка една промяна води до последваща ратификация”, заяви Деница Караджова от „Коалиция за България.

 

„Намериха сили и думи да кажат, че всички политически сили в този ден не са били в час – някои са били в деменция и временна лудост, която постоянно ги държи. БСП бяха изпаднали във временна еуфория, само ДПС беше в час и отстоя всички интереси на България”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.