От партията призоваха останалите “реформатори” да кажат дали ще се коалират

Без да напускат Реформаторския блок, „Зелените” обявиха, че няма да участват в коалиция с партиите, които членуват в него, стана ясно от обясненията на партийното ръководство днес. До допълнителните коментари се стигна, след като снощи се появи информация, че партията отказва да продължи взаимодействието си с останалите в блока заради трансформирането му в предизборна коалиция.

 

„‘Зелените’ прекратяват отношенията по съставяне на предизборна коалиция”, коментира пред Българското национално радио Борислав Сандов, един от съпредседателите на партията. Думите му подкрепи Андрей Ковачев, според когото участието в коалиция е невъзможно, защото такъв е мандатът, с който партията е влязла в дясното обединение. „Ние ще продължим да работим зад 12-те точки, обявени от Реформаторския блок. Разработените платформи са единствената алтернатива към настоящия момент за държавата”, категоричен беше обаче той.

 

Недоразумението се получи след решение на Национален съвет на „Зелените” да напуснат „Реформаторите”. Днес обаче стана ясно, че то е взето при липса на кворум късно в събота вечерта и снощи е било отменено от ръководството на партията.

 

„Зелените” засега остават в Реформаторския блок, но настояват останалите партии в блока ясно и категорично да заявят дали ще участват в предизборна коалиция, или не, добави Сандов, цитиран от БГНЕС. По думите му в учредителните документи, всичко одобрено от Гражданския съвет на Реформаторския блок, не съществува думата "коалиция", подчерта съпредседателят на партията.