Новите разпоредби и изисквания трябва да влязат в сила през март догодина

Въвеждат се нови правила, нови изисквания и нови прегледи за собствениците на автомобили с монтирани газови уредби на пропан-бутан и метан.

 

Както вчера първи ви съобщихме в новините на Нова - Новите правила се готвят в момента от Министерството на транспорта и бранша и би трябвало да влязат в сила от март 2014.

 

Няма официални данни за това колко коли в България са с монтирани газови уредби, но по груба оценка на бранша - на газ се движат една трета от колите - тоест около 1,8 милиона от тях са на газ пропан-бутан. По отношение на промените, идеята е да се въведе допълнителен контрол на газовите уредби - да се минава на първоначален преглед, различен от годишния технически преглед.

 

Според Асоциацията на българските автогаз сервизи, в момента няма реален контрол на монтажа на газови уредби и на практика има хора, които буквално ги монтират в домашни условия. Идеята на новата наредба е да бъдат акредитирани сервизи, които да извършват първоначалния преглед, след монтажа на газовата уредба.

 

„Става дума за еднократна проверка, която ще струва около 50 лв. и след това автомобилите ще продължават да минават на периодичните прегледи. Там няма промяна”, казва Владимир Дочев от Асоциация на българските автогаз сервизи.

 

Все още не е ясно дали колите, които имат монтирана газова уредба преди влизане в сила на новите правила, също ще трябва да минават на преглед. Потърсихме коментар от министерството на транспорта, но от там ни обясниха, че по новата наредба все още се работи и има неясноти. Обикновените хора смятат, че допълнителния преглед само ще увеличи разходите, но няма да подобри контрола.

 

Специалистите обаче смятат, че опасните коли по улиците са много. Допълнително от Асоциацията на българските автогаз сервизи добавят, че правилата за подобен контрол са европейски и се прилагат в много държави.