Антидопинговите правила стават все по-строги с новия Кодекс

Медикаментозните измами в спорта ще водят до удвояване санкцията при първо провинение. Ако досега се налагаше 2-годишно наказание, то според новия по-строг Антидопингов кодекс състезателните права ще бъдат спирани за четири години. Това предвижда проектът на документ, който трябва да бъде одобрен на Световната конференция за допинга в спорта, която се провежда в Република Южна Африка. 

 

По-строги санкции, по-засилени проверки и стремеж да бъдат хващани измамниците и тези, които им помогнат. Очаква се всички тези намерения да бъдат ратифицирани от заинтересовани страни, включително на Международния олимпийски комитет (МОК), спортните федерации и националните антидопингови организации. 

 

Освен удвояването на санкцията за първо нарушение, новият Кодекс ще въведе и забрана, която предвижда уличените спортисти да бъдат лишавани от правото да участват на следващите Олимпийски игри. Президентът на Световната антидопингова агенция – WADA, Джон Фейхи заяви, че ще бъдат въведени нови процедури за провеждане на тестовете. Включително за залавянето на измамниците ще бъдат използвани полицейски тип разследвания и обмен на разузнавателни данни. 

 

Особено внимание ще бъде обръщано не само на хванатите спортисти, но и на техните съучастници, като треньори, инструктори и спортни изследователи. Спортният кодекс ще наложи да бъдат създадени годни контролни програми, насочени към веществата, смятани за най-широко разпространени във всеки конкретен спорт. WADA също ще съдейства за въвеждането на нов стероиден паспорт за спортистите, които, заедно с актуалният им биологичен паспорт, ще проследява дългосрочните промени в техните организми.

 

По време на конференцията на WADA, която ще продължи до петък, организацията трябва също да избере Крейг Рийди за нов свой ръководител. Британецът, който е вицепрезидент на Международния олимпийски комитет, ще наследи на поста австралиеца Джон Фейхи. Преди време той скандализира част от спортната общественост, като заяви, че било невъзможно да бъдат хванати всички допинг измамници, въпреки че антидопинговите мерки са далеч по-добри, отколкото те някога са били. По време на днешната сесия от световната среща президентът на МОК д-р Томас Бах също изрази своето отношение към темата на форума:

 

"Трябва да се фокусираме повече върху анти-допинг изследванията. Също така в тази област трябва да бъдат възприемем нови начини на мислене. Не е ли време да разберем например дали кръвта и урината са наистина са най-доброто решение? Може би има и други методи за тестване, които са още по-надежден и по-устойчиви, по-ефективни и може би дори по-малко натрапчиви".

 

Ръководителят на олимпийското движение обясни какви конкретни ангажименти е поел комитетът по отношение на предстоящите тази зима игри в Русия:

 

"МОК самостоятелно ще похарчи повече от 1 милион долара за предсъстезателни проверки, свързани със Сочи. Това включва транспортиране на пробите, съхранение и повторното им тестване. В допълнение към това, за самите игри ще бъдат изразходвани още милиони долари за изграждане и въвеждане в експлоатация на лаборатории, за анализи и за други прилежащи услуги. Нека обаче бъде много ясно, скъпи приятели и колеги, дами и господа, нека бъде напълно ясно, че тези милиони долари не са разходи, те са инвестиция в бъдещето на нашия спорт".