По-рано Киев се отказа да подпише споразумение за асоциирано членство с общността

Европейският съюз изрази остро несъгласие с руския натиск върху Украйна, довел до отказа на Киев да подпише споразумение за асоциирано членство с общността. 

 

Близо хиляда души се опитаха днес да блокират сградата на правителството в Киев. Милицията обаче използва палки и сълзотворен газ, за да ги отблъсне.

 

В необикновено остра реакция, двама от най-висшите представители на Евросъюза - президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Комисията Жозе Мануел Барозо, протестираха остро срещу действията на Русия. 

 

„Тъй като сме наясно с външния натиск, на който Украйна е подложена, ние смятаме, че краткосрочните фактори не трябва да надделяват над дългосрочните ползи, което това партньорство ще донесе”, заяви говорителят на ЕК Пиа Ахренкилде.

 

Протестите в Киев продължават и днес въпреки лошото време. Стотици хора прекараха нощта в палатковия лагер, издигнат в център на Киев. 

 

Милицията се опита да проникне в него, но множеството изгради жива стена и започна да хвърля камъни.  

 

Междувременно група от около 1 000 души се опита безуспешно да блокира сградата на правителството, но беше отблъсната с палки и сълзотворен газ.  

 

Очакваше се Украйна да подпише споразумение за асоциирано членство с Евросъюза на срещата във Вилнюс в петък. Внезапно обаче, властите в Киев обявиха, че са решили да се ориентират към по-близки търговски отношения с Москва. Решението на украинското правителство беше взето след месеци натиск, включително и заплахи от страна на Русия, че ще прекъсне доставките на газ и ще наложи търговски ограничения.