Медиите не просто информират, а формират мнение, отбеляза държавният глава

Обективната, обществено ангажирана журналистика е един от стълбовете на демокрацията. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия "Диалог с гражданите", на която беше обсъдена медийната среда в България, предаде БГНЕС. По думите на държавния глава медиите не просто информират, а формират мнението на аудиторията и това е базата, на която гражданите определят отношението си към държавата и институциите.

 

„Когато медиите са подвластни на икономически и политически зависимости, това подкопава и демокрацията, и доверието в журналистиката. По Конституция медиите не подлежат на цезура... Независимите и обективни медии са базова ценност и основен стълб на всяка демокрация”, допълни Плевнелиев.

 

В изказването си президентът отбелязва със съжаление, че по показател „свобода на словото” България се е сринала със 17 позиции за три години в класацията на "Репортери без граници". Той изрази надежда, че дискусията ще направи анализ на дефектите и в медийната среда у нас и ще се посочат решенията и правилните стъпки, с които да се ангажират всички.

 

Според Росен Плевнелиев медийният бизнес не е търговия с информация, а бизнес с влияние в обществото. "Частният контрол върху средствата за информация е много по-опасен от държавния", смята президентът, който е на мнение, че правилата за борба с монопола трябва да са още по-стриктни.

 

Междувременно по време на дискусията от „Ранобудните студенти” представиха декларация по отношение на медийната свобода в България. Според тях българските медии се превръщат в четвърта власт, в средство за компроматни войни и политическа пропаганда.