Бедните ще получат 9 вида хранителни продукти

Започва вторият транш за раздаване на хранителни помощи на най-бедните българи. От днес Българският червен кръст ще даде и топъл обяд на бедни деца в 23 области на страната. Българският червен кръст ще разпредели близо 9 тона храна сред 330 хиляди души. 

 

Възможност да получат безплатни храни имат социално слабите, хората с доходи под линията на бедност, които получават помощи за отопление, както и тези, които се грижат за хора с увреждания. Броят на нуждаещите се е увеличил с 80 хиляди души за 6 години, откакто съществува програмата. Причината –  разширяването на възможностите за кандидатстване и бедността на хората.  

 

Бедните ще получат девет вида хранителни продукти – ориз, захар, олио, фасул, леща, пчелен мед, конфитюр, вафли и картофено пюре. 

 

Раздаването на хранителни продукти ще приключи поетапно до 15-и януари, а в София ще бъде до 12-и.

 

Близо 16 хиляди души от Варненска област имат право на безплатни хранителни продукти от запасите на Европейския съюз. Над 6000 са само в града. 

 

В Бургас за разлика от първия транш, когато полиция въдворяваше ред, този път опашки, скандали и недоволни нямаше.

 

От днес Българският червен кръст ще раздава и топъл обяд всеки учебен ден на бедни деца. Обхванати са 1320 ученици от 23 области на страната, сред които Благоевград, Смолян, Видин, Враца, Стара Загора и Ямбол. Програмата се реализира благодарение на набраните средства от националната благотворителна кампания "Топъл обяд", асоциацията на Силви Вартан и други дарители.

 

Повече по темата гледайте във видеото.