"Артилеристите" завършиха 2013-а с пет точки повече за календарната година от всички останали

"Арсенал" ще посрещне Нова година като лидер в класирането на Висшата лига след трудно извоювана победа в гостуването на "Нюкасъл" с 1:0.
 
"Артилеристите" завършват и календарната година като най-успешния клуб в Англия. През 2013-а във Висшата лига лондонският тим спечели 82 точки, с 5 повече от втория "Манчестър Сити", който спечели 77.
 
"Арсенал" постигна първата си за сезона победа като гост над отбор, който понастоящем е в Топ 10 на класирането. Досегашните визити за хората на Арсен Венгер на тимове от горната половина бяха на двата тима от Манчестър и завършиха със загуби.
 
"Нюкасъл" имаше ранно положение, когато Муса Сисоко получи топка на далечната греда, но стреля право във Войчех Шченсни.
 
Тио Уолкот си създаде добро положение скоро след това, но стреля над вратата от 15-ина метра.
 
До края на полувремето "Арсенал" доминираше и Санти Касорла бе следващият, който тества вратаря Тим Крул, но вратарят на свраките спаси уверено.
 
По ирония на съдбата, въпреки по-добрата игра на гостите, домакините можеха да се приберат на почивка с преднина в резултата, защото в добавеното време към първата част бяха двете най-чисти положения досега.
 
Първо след грешка на Лоран Кошчелни в изнасянето на топката Муса Сисоко получи възможност да стреля, но Шченсни спаси вещо.
 
От последвалия корнер Матьо Дебюши стреля с глава, топката се отби в напречната греда и Джак Уилшър я спря на голлинията.
 
Второто полувреме започна с ниско темпо и накъсана игра, но това се промени в 65-ата минута, когато Оливие Жиру се измъкна от защитниците на "Нюкасъл" при свободен удар на Тио Уолкот и изпрати топката в мрежата. 
 
Това бе осмият гол през сезона в Премиършип за Жиру и той се изравни като номер 1 в отбора с Аарън Рамзи.
 
Не след дълго артилеристите бяха близо до втори гол. Крул спаси срещу Уолкот от близко разстояние, но топката се върна в Уолкот, който прехвърли, но на голлиинята бе Давиде Сантон. След това Жиру добавката на Жиру бе неточна.
 
Вратарят на "Арсенал" Войчех Шченсни едва не подари изравняването на свраките, когато при опит да изчисти от съвсем безобидна ситуация изрита топката в лицето на Лоик Реми. За щастие на гостите обаче след рикошета топката мина на сантиметри встрани от вратата.
 
В края мениджърът на артилеристите Арсен Венгер извади Тио Уолкот и пусна на негово място Карл Дженкинсън, заигравайки с петима в отбрана.
 
"Нюкасъл" постави под постоянен натиск съперника си, но стигна само до два корнера, при който в атака си включи и вратарят Крул, но така и до изравняване не се стигна.
 
Това бе първата загуби на свраките в седем мача у дома.