Привърженици от големите агитки са били привиквани в полицията след призивите за големи протести в София

Футболни фенове от София, Пловдив и Благоевград ще съдят МВР за полицейски произвол. 

 

Привърженици от големите агитки се оплакаха, че на 10 януари сутринта са били привиквани за по няколко часа в районните управления. Там по думите им са били принуждавани да подписват предупредителни протоколи и декларации, че няма да участват в протеста, който се проведе същия ден. 

 

Над 50 фенове на големите отбори от цялата страна се събраха в Пловдив. Те излязоха с обща декларация, с която осъждат действията на полицията. Футболните фенове разказаха, че на 10 януари към 06:00 часа сутринта полицаи са ги прибрали от домовете им и са ги закарали в районните управления по местоживеене, тъй като МВР имало информация, че същия ден пред парламента се готвят кървави сблъсъци, които щели да бъдат провокирани от футболните фенове. 

 

В София били прибрани към 40 привърженици на „Левски”, в Пловдив 10 фенове на „Локомотив” и 10 фенове на „Ботев”.

 

Футболните фенове се разграничиха от политическите протести и твърдят, че не са организирани от никого да участват. За арестуването си възнамеряват да сезират Европейската комисия, наели са и адвокати, за да съдят МВР.

 

МВР потвърди пред Нова телевизия, че представители на футболни агитки са викани да подпишат предупредителни протоколи. Причината са сигнали за евентуално ескалиране на напрежението по време на протеста на 10 януари. От Вътрешното министерство обясниха, че това са рутинни действия на полицията преди големи масови прояви. От там уточниха, че никой не е карал представители на футболните агитки да декларират, че няма да протестират.

 

Репортер: Благой Бекриев