Във всеки един момент е ясно и къде се намират автомобилите за проследяване

Нова система вече контролира използването на специални разузнавателни средства. Във всеки един момент е ясно и къде се намират автомобилите за проследяване.

 

Директорът на новата Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов гарантира, че занапред няма да се подслушва незаконно. Ако се изнесе информация, със сигурност ще има оставени следи.

 

Вече по 2-ма души вкарват в системата телефонните номера, за които има законно искане да се подслушват.  Така и до неволни грешки нямало да се стига.

 

GPS устройства следят къде са мобилните автомобили за подслушване кой и за какво ги ползвал.

 

Цветан Китов гарантира, че незаконно няма да се подслушва. Но не дава гаранции за информацията, след като вече е събрана.

 

Ако се окаже, че са направени записи, които не са нужни за последващото обвинение,  те ще бъдат изтривани.

 

Държавната агенция не може да разследва частните структури, които подслушват не по закон. Нито пък там се получава информация за уж колегите им в частния сектор.

 

Още поне няколко месеца ще се изчислява колко струва едно подслушване или проследяване, като се отчита от ползвания ток, през нужното гориво до хората наблюдавали целта. След това ще има и точен ценоразпис  - да е ясно за един ден следене например колко ще трябва да плати структурата, поискала това.