В „Аушвиц” за четири години са избити над 1 млн. евреи

Утре отбелязваме световния ден в памет на жертвите на холокоста. На този ден преди 69 години съветската армия отваря вратите на „Аушвиц”. Концлагерът е известен като „фабрика за смърт”, където за 4 години са избити над 1 млн. евреи. 

 

6 млн. избити евреи е равносметката от геноцида през Втората световна война. Нацистите нарекли това „окончателно решение на еврейския въпрос“. 

 

„Аушвиц” е името на концлагера превърнал се в негов синоним. Многобройните газови камери, крематориуми и бункери за автоматизиран разстрел му дали зловещото наименование „фабрика за смърт”. 

 

За 4 години над един милион евреи са загубили живота си там. Още при пристигането си в лагера, те били разделяни на 4 групи. Жени, деца и старци били насочвани към газовите камери. Силните мъже били експлоатирани за работници във фабрики, а хората с физически особености - използвани за медицински експерименти. 

 

27 януари 1945 г. е деня, в който съветските войници отворят вратите на концлагера. Заварват едва 7500 живи затворници. Няколко дни по-късно, светът разбира за зверствата извършвани в „Аушвиц”. 

 

Днес, останките от лагера са превърнати в музей-паметник. През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Всяка година деня се чества и от евреите у нас, които с гордост припомнят факта, че България спасява от депортиране 50 хил. български евреи.