Инцидентът е станал в неделя следобед между пистите „Балканиада” и „Тодорка”

47-годишен мъж скиор от Павликени загина при нещастен случай в Банско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград за Агенция „Фокус”. Инцидентът е станал в неделя следобед между пистите „Балканиада” и „Тодорка”. Една от версиите е, че се е ударил в оръдие за изкуствен сняг. 

 

Въпреки че е бил с каска, е получил черепно-мозъчна травма. Няма данни пътят му да е бил препречен от някого. Пистите са били обработени.

 

Само за денонощие в ПСС в Банско са получени над 27 сигнала за инциденти с туристи.
„Травми, най-различни видове травми, счупвания, навяхвания, комоцио и т.н. Това са обикновените травми”, обяснява Венелин Петров от Планинската спасителна служба в Банско.

 
Според спасители и скиори основната причина за тежките контузии е надценяване на собствените ни възможности. Най-тежки като терен са така наречените черни и червени писти, на които често стават инциденти.


„Случва се по черните писти и по другите да карат хора, които не могат да карат добре. Затова е хубаво да не ходят на черните писти, защото стават много инциденти”, споделя Гергана, която е запалена скиорка.


Заради липсата на естествен сняг, пистите над Банско се обработват с изкуствен. За учителя по ски Николай Гигов, обаче именно той може да създаде доста проблеми на скиорите, ако те не са достатъчно опитни и ако времето е топло.


„Изкуственият сняг е един вид като спирачка, когато попаднеш със ските на изкуствен сняг, затова трябва да си дърпаш тялото назад”, обяснява ски учителя Николай Гигов.

 

Прокуратурата вече води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за смърт при непредпазливост. Ако това бъде доказано, най-вероятно за този смъртен случай ще отговарят концесионерите тук. Те от своя страна пък обясниха, че оръдията за сняг са разположени по правилник както във всички европейски страни - от края на пистата, така че да бъде безопасно за скиорите. Освен това били обезопасени, така че при удар, той да бъде омекотен.


Планинските спасители съветват туристите да се вслушват повече в съветите на ски учителите на място. А в следващите дни е възможно да се появи лавинна опасност, заради затопляне на времето. 12 градуса ще стигнат температурите до края на седмицата. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова