На 48-мия конгрес на БСП присъстваха премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ДПС Лютви Местан

Заявка за победа на предстоящите евроизбори и намерение за свикване на референдум, но за по-важни въпроси, като например - да плащат ли богатите по-високи данъци. Това обяви по време на 48-мия конгрес на БСП, лидерът Сергей Станишев.

 

Освен делегатите в залата, присъстваха и премиерът Пламен Орешарски, министри, председателят на ДПС Лютви Местан и дипломати.

 

Левицата не може да си позволи ГЕРБ да си върнат властта – с това започна тезата си председателят на БСП, който беше категоричен, че това няма да се случи, ако социалистите спечелят евроизборите. Сергей Станишев се обяви за реиндустриализация и възраждане на енергетиката, включително ядрената, но не каза дали става въпрос за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” или за втора българска атомна електроцентрала в Белене.

 

„И днес героите на умножаващи се прокурорски проверки и разследвания продължават наглите си опити с всички средства да си върнат властта, защото само тя им гарантира политическо съществуване”, заяви от трибуната Станишев. „Особено изобретателен е президентът, който след две години на летаргия, изведнъж проявява невероятна обществена активност, който увенча с идеята си за референдум поредицата от напразни усилия да дестабилизира правителството и парламента”.

 

Освен основния враг в лицето на ГЕРБ и движението АБВ очевидно се нарежда като основна опозиция на БСП.

 

„Нямам намерение да премълчавам и случилото се през последните дни и седмици. Инициаторите на разделението, което преживяхме, изговориха много думи – и благи за техните намерения, и жлъчни за ръководството на БСП. Надявам се всеки привърженик на БСП да осъзнае, че гласувайки за АБВ, гласува против каузата, с която се нагърби БСП. Да им благодарим за тази мечешка услуга и повече да не се занимаваме с тях”.

 

И Орешарски, и Местан, бяха категорични, че единството на БСП е важно. Според премиера трябва да се преодолеят вътрешните раздори за доброто на страната, като цяло. Лидерът на ДПС подчерта от своя страна, че основният субект зад правителството е БСП и тя носи основната отговорност.

 

На конгреса на Столетницата в НДК не се появиха знакови лица, присъединили се към АБВ, движението на Георги Първанов.

 

Подробности за форума на социалистите ще научите от видеото.