Въоръжени екипи на полицията са изпратени в 15 проблемни области в цялата страна

От днес борбата на полицията с битовата престъпност влиза в нова фаза. Тази сутрин от София към проблемните села в 15 области на България тръгват въоръжени патрули. Те ще работят по справяне с кражбите и обирите на домове и вили. Полицията разработи план, в който кметовете на селата ще насочват с информация части на жандармерията. Идеята е полиция и общини заедно да изготвят план за действие, за да може в кратки срокове проблемите с битовата престъпност поне да бъдат намалени.

 

"Седем екипа на жандармерията участват в специализирана полицейска операция на територията на София област, разпредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Операцията ще обхване общините Ихтиман, Своге, Костинброд и Сливница", каза пред журналисти комисар Борис Танев, цитиран от агенция „Фокус”. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

 

Екипите на дирекция „Специализирани полицейски сили” ще посетят първо малките населени места, където има голяма битова престъпност, като Ихтиман, Самоков, община Вълчедръм, Бяла Слатина и много други”, каза главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция „Специализирани полицейски сили”. Главен инспектор Григоров обясни, че предварително са изработени планове с областните дирекции на МВР.

 

Дирекция „Специализирани полицейски сили” започват днес специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области: София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна. Ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата, извършена от екипите, каза още главен инспектор Красимир Григоров. По думите му, операцията ще се извърша 24-часово, като екипите ще се сменят на всеки 12 часа. „Областите, които са заявили, че има по-голям проблем, наблюдението ще е по-строго”, подчерта той.

 

„В Пловдив Специализираните полицейски сили започват изпълнение на една от основните задачи на МВР - оказване съдействие на районните управления на територията на ОДП Пловдив и ОДП Пазарджик по охрана на малки населени места”, съобщи пред журналисти началникът на управлението главен инспектор Димитър Узунов. От управлението тази сутрин потеглиха три екипа жандармеристи - два за дежурство на територията на РУП в Хисар и Карлово и 1 екип на територията на РУП в Пещера. Дежурството ще бъде 24-часово. Задачата е да се съдейства на кметовете и районните инспектори по места за охрана на населените места. Акцията ще протече в селата Кръстевич и Красново, в Старосел, Сопот и Пещера. Селищата са подбрани в зависимост от обстановката там и направената от оперативните работници интерактивна карта на престъпността.

 

Жандармерията има право на арести за 24 часа. Резултатите могат да се видят след месец и половина до два”, каза Узунов. Жандармерия и полиция ще работи и с други институции, като РУГ, по охрана на резервати, както и срещу незаконна сеч. Основната задача обаче е осигуряване на спокойствието на гражданите срещу битовата престъпност.

 

Във Видин комисар Константин Джунински - директор на Областна дирекция на МВР-Видин ще посети село Медовница – едно от селата на територията на Районно управление „Полиция” - Белоградчик, където съвместно със служители от жандармерията ще се проведе операцията.

 

Акция на жандармерията се провежда и в проблемните села в Плевенско.