За да стане хубаво виното, трябва много време и много усилия
На 14 февруари много българи предпочитат да празнуват Трифон Зарезан. Празникът на лозарите и на виното е силно тачен в регионите, където това е основен поминък.
В една от най-големите винарни в Хармалийско годишно се произвеждат над милион бутилки качествено вино. Оказва се този регион е един от най-подходящите за червените сортове грозде. Затова и тук има страшно много винарни.
Противно на очакванията, че производството на вино е мъжка работа, баба Дана вече десетилетия наред е майстор лозар. Под нейните вещи грижи хиляди декари лозя всяка година дават плодове за качествено вино.
Всички знаем, че хубавото вино става от хубаво грозде. А за да е хубаво гроздето, се искат доста познания. За да стане хубаво виното, трябва много време и много усилия. Това понякога отнема години.
За съжаление обаче най-качествените вина обикновено се произвеждат за износ. Българската продукция е предпочитана в Азия, Америка и Европа.
А качеството всъщност има цели четири признака – цвят, мирис, вкус и послевкус. Всеки обаче избира според вкуса си.
В България вино се произвежда от хиляди години, има и данни, че от тук тръгват някои от най-старите сортове грозде. И тъй като всичко започва на лозята, то и празнуването трябва да бъде тук веднага след зарязването.
И след като хората, които произвеждат виното празнуват, значи и тези, които го пият, трябва да празнуват. Наздраве!