Джумая джамия стана обект на погром, задържани са над 120 души

Сблъсъци с ранени и арестувани - всичко това се случи на протестите в Пловдив. Стотици футболни фенове от цялата страна и хора от Пловдив, Карлово, Сопот и други градове протестираха пред Съдебната палата в града. В сградата състав на Апелативния съд заседаваше по жалбата на община Карлово за възстановената собственост върху древната „Куршум джамия”.

 

Равносметката: Около 10 ранени протестиращи, един пострадал полицай със счупена ръка и над 120 задържани по информация на МВР. Освен немалкото материални щети, налице са и заплахите за нестихващо гражданско неподчинение.

 

Многохилядният протест започна с обсада на Съдебната палата и бързо се превърна в бойно поле - с викове, бомбички, димки и блокада на кръстовища. Два часа по-късно мирният протест стигна до кървав сблъсък с полицията. Напрежението ескалира, когато футболни фенове и граждани се опитаха да атакуват с камъни офиса на ДПС. Стигна се до бой с полицията, а в мелето пострадаха петима души. Трима мъже са със спукани глави, а две жени са с рани по главите и тялото.

 

Протестиращите нападнаха и разграбиха и павилион на известна верига РЕП-ове. Пострада продавачката. Футболните фенове заявиха, че не са провокирали силите на реда, а от полицията отказват коментар.

 

Истински погром настана, когато протестиращите стигнаха до Джумая джамия. Сградата бе обстрелвана с камъни, павета, бомбички и димки. Прозорците бяха изпочупени.

 

В ранния следобед започнаха и първите арести на футболни фенове. Сред задържаните попадна и момиче, хвърлило камък срещу полицай. На разпит бяха извикани и организаторите  на протеста.

 

„В момента се прави опит за политически натиск за създаване на сериозни проблеми за финансиране на клубовете, заради участие на техни привърженици в този граждански протест днес, което е най-скандалното”, коментира Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици. Сред протестиращите имаше и познати лица от събитията н Катуница.

 

На 19 феврурари, Денят на Левски, футболните фенове готвят подобни протести в София и останалите по-големи градове на страната.

 

Прокуратурата и МВР обвиниха за безредиците в града кмета на Пловдив Иван Тотев. В съвместно съобщение до медиите двете институции казват, че след като е станало ясно, че протестът излиза извън контрол, полицията е поискала от кмета да прекрати шествието съобразно пълномощията си. Подобни действия не са били предприети от Тотев. Той е издал заповед за прекратяване на проявата едва в 15 часа, след овладяването на възникналата ситуация от органите на МВР, се казва още в съобщението.

 

От ДПС отказаха да коментират ескалацията на напрежението в Пловдив. От другите парламентарни сили изявление даде само „Атака”, чийто представител пострада при сблъсъците. Лидерът на националистите Волен Сидеров поиска отговор от министъра на вътрешните работи, защо полицаите са бездействали при инцидентите. Според „Атака” протестът е бил опорочен от "платени провокатори на ГЕРБ и на Павел Чернев".

 

От Главното мюфтийство остро осъдиха нападението над Джумая джамия. Според тях протестиращите са застрашили здравето и живота на богомолците и служителите вътре. В разпространена до медиите позиция се казва, че погромът компрометира етно-религиозния мир в страната.  

 

Повече за събитията в Пловдив ще научите от видеото. Подробности за случилото се през деня и сурови кадри от напрежението в Града на тепетата можете да гледате тук.

 

Репортери: Марина Стоименова и Благой Бекриев