Вероизповеданията могат да се възполват от реституцията на имоти да края на 2012-та

Не се водят 83 дела, а 27. Претенциите са за 34 имота. Общата квадратура на терените, за които се водят дела, е 306 декара”. Това заяви в студиото на „На светло с Люба Кулезич” Красимир Руев – адвокат на Главното мюфтийство.


Повод за изказването му бяха исканията на мюфтийството да прибере десетки имоти с помощта на поправки в Закона за вероизповеданията.


Тепърва предстои да се въведе нов закон, който няма да бъде рестутиционен, а ще е реставрационен. С него ще се върнат всички имоти, които от вероизповеданието са имали преди Освобождението на България. Не зная какво е имала Българската православна църква, но мюфтийството може да си върне и цаля България, защото върховен халиф е бил султана и всичко е било негово. Но все пак говоря хипотетично”, обясни от своя страна писателят Христо Бойчев.


Втора част на разговора„Този Закон за вероизповеданията имаше две цели – едната да разбие разколниците в Българската православна църква и го направи, и второто – удължи давността на закова до края на 2012 година. Бълагрските граждани имаха право да се възползват от реституцията до 2000 година, а на вероизповеданията им беше разрешено до 2012 г. Тези дела, които до момента са заведени, са на основание бомбата, която заложи 39-тото НС”, добави Светозар Филипов от Сдружение „Обендинени езически вероизповедания” и пра-пра внук на първия български екзарх Антим I.


Целия разговор гледайте във видеото.